Vad är U-värde relaterat till fönster?

Vad är ett fönster U värde och hur påverkar det din ekonomi?

När du ska byta fönster bör du titta på vilket U-värde som fönstret har. U-värdet är ett mått på fönstrets isoleringsförmåga.


För att vara energieffektivt ska fönster, karm och båge ha ett U värde på omkring 1,0 W/m2K, alltså inte bara själva fönsterglaset.

Hur U-värdet beräknas

Nya fönster är designade för att hålla kvar värmen bättre än äldre fönster. U-värde är helt enkelt ett sätt att mäta värmeförlusten.


Äldre tvåglasfönster har ett u-värde på 2,8-3,0 jämfört med äldre treglasfönsters värde på 1,8-2,0. Det U värde fönster har styr ditt energisvinn.


För att räkna fram ett totalt U värde fönster, karm och båge används en formel för watt per kvadratmeter och kelvin - W/(m2·K).

Lågt fönster U värde är att föredra

Du kan be om att det görs en U-värde beräkning på dina befintliga fönster för att se vilket energisvinn du har. Du kan boka in en kontroll genom oss här!


Får du ett högt värde vid mätning kan det vara värt att fundera över ett U-värde fönsterbyte eller en tilläggsisolering.


Men du kan behöva byta ut själva glaset till en energibesparande glasruta, så kallat lågemissionsglas. Det gäller särskilt för äldre tvåglasfönster.

Byggnaden och fönster med lågt U-värde

Ett välisolerat hus där det inte finns kallras är givetvis vad du ska eftersträva. Många tilläggsisolerar men det kan ändå förekomma kallras.


Om du upplever drag vid fönster och dörrar bör du se över ditt U-värde eftersom det påverkar huset och givetvis din ekonomi.


Har du ett passivhus och fönster med lågt U-värde behövs ingen traditionell uppvärmning. Det är lönande för både ekonomin och miljön.

För- och nackdelar 

Fördelar med fönster med lågt U-värde

  • Mindre risk för kallras
  • Lägre uppvärmningskostnader
  • Sparar på miljön

Nackdelar med fönster med lågt U-värde

  • Lågt U-värde kan bilda kondens på utsidan av glasrutan

Montera själv?

Det krävs en oerhörd kunskap och erfarenhet att sätta in nya fönster. Allt från lister och foder till fönster ska installeras korrekt. När du köper fönster själv och frågar om U-värdet är det vanligtvis själva glasrutans U-värde som du får information om. Glöm inte heller att kontrollera dina dörrar, både ytterdörrar och altandörrar. Altandörrar har oftast stora fönsterglas så där är det extra viktigt med U-värdet. Det är väldigt komplex att byta fönster så ver rekommenderar att ni tar in en expert. Vi på Byta Fönster Uppsala har jobbat inom fönster under många år och har många fina recensioner från kunder. Kontakta oss här för kostandsfri kontroll av dina befintiga fönster

Anlita oss på Byta Fönster Uppsala

Vi rekommenderar att du väljer en duktigt och välrekommenderat fönsterföretag, likt Byta Fönster Uppsala. Vi erbjuder bra garantiavtal och alltid 10års garanti på alla fönster. 


Lågt fönster U värde kan ge kondens

Lågt U-värde kan ge kondens utvändigt. Det är positivt eftersom det visar på lågt värmeutsläpp och går att motverka med en anti-kondensbeläggning.

FAQ

Kan jag byta fönster själv?

Ja, men det är inget vi rekommender då det krävs expertis inom området. 

Vad är U-värde?

Ett sätt att räkna ut hur mycket värmegenomsläpp ett fönster har.

Varför ska fönstren ha ett lågt U-värde?

Du får mindre kallras och det sparar både pengar och miljön.

Vad är ett bra U-värde?

U-värdet ska vara cirka 1,0 W/m2K för att räknas som energisnålt.

Hur kan jag sänka U-värdet?

Bland annat genom att byta från tvåglasfönster till treglasfönster i bostaden.

Vad menas med uppgradering av U-värde?

Höjning av U-värdet genom tilläggsisolering eller byte till så kallade lågemissionsglas.


Den här hemsidan är under uppbyggnad.

Skriv in till oss via formuläret vid frågor.