Vad är U-värde relaterat till fönster?

Vad är ett fönsters U-värde och hur påverkar det din ekonomi?

När du ska byta fönster bör du titta på vilket U-värde dina nya fönster har. U-värdet är ett mått på fönstrets isoleringsförmåga. För att klassas som energieffektivt, brukar man säga att fönsterglas, karm och båge ha ett U-värde på omkring 1,0 W/m2K.

1. Hur U-värdet beräknas

Nya fönster är designade för att hålla kvar värmen bättre än äldre fönster. U-värde är helt enkelt ett sätt att mäta värmeförlusten.


Äldre tvåglasfönster har ett U-värde på 2,8-3,0 jämfört med äldre treglasfönsters värde på 1,8-2,0. Det U-värde bostadens fönster har styr energisvinnet.

2. Sänk U-värdet genom att byta fönster i Uppsala

Du kan få en uppskattning av energisvinnet på dina befintliga fönster genom att bokaett kostnadsfritt möte med oss. Då kan vi mäta U-värdet och visa hur vi kan sänka det. Får du ett högt värde vid mätning kan det vara värt att fundera över ett fönsterbyte eller en tilläggsisolering. Du kan läsa mer om hur vi kan hjälpa dig under våra tjänster.

3. Byggnaden och fönster med lågt U-värde

Ett välisolerat hus där det inte finns kallras är givetvis vad du ska eftersträva. Många tilläggsisolerar men det kan ändå förekomma kallras. Om du upplever drag vid fönster och dörrar bör du se över ditt U-värde eftersom det påverkar bostaden och givetvis din ekonomi i form av förhöjda värmekostnader. Har du ett passivhus och fönster med lågt U-värde behövs ingen traditionell uppvärmning. Det är lönande för både ekonomin och miljön.

4. Lågt U-värde kan ge kondens på fönstren

Lågt U-värde kan ge kondens utvändigt. Det är positivt eftersom det visar på lågt värmeutsläpp och går att motverka med en anti-kondensbeläggning.Fördelar med fönster som har lågt U-värde

 • Mindre risk för kallras
 • Lägre uppvärmningskostnader
 • Sparar på miljön

Montera själv?

Det krävs en oerhörd kunskap och erfarenhet att sätta in nya fönster på ett korrekt sätt som utnyttjar fönstrens isoleringsförmåga till max. Allt från lister och foder till fönster ska installeras korrekt.

När du köper fönster själv och frågar om U-värdet är det vanligtvis själva glasrutans U-värde som du får information om. Glöm inte heller att kontrollera dina dörrar, både ytterdörrar och altandörrar. Altandörrar har oftast stora fönsterglas så där är det extra viktigt med U-värdet.

För att jobbet ska bli ordentligt utfört med låga U-värden när du ska byta fönster i Uppsala, rekommenderar vi er att kontakta oss på Interoc. Vi har arbetat med dörrar och fönster under många år och har fått många fina recensioner från våra kunder genom åren. Tveka inte att höra av dig till oss för en kostnadsfri kontroll av dina befintliga fönster


FAQ om fönsters U-värde

 • Kan jag byta fönster själv?
  Ja, men det är inget vi rekommenderar då det krävs expertis inom området. 
 • Vad är U-värde?
  Ett sätt att räkna ut hur mycket värmegenomsläpp ett fönster har.
 • Varför ska fönstren ha ett lågt U-värde?
  Du får mindre kallras och det sparar både pengar och miljön.
 • Vad är ett bra U-värde?
  U-värdet ska vara cirka 1,0 W/m2K för att räknas som energisnålt.
 • Hur kan jag sänka U-värdet?
  Bland annat genom att byta från tvåglasfönster till treglasfönster i bostaden.
 • Vad menas med uppgradering av U-värde?
  sänkning av U-värdet genom tilläggsisolering eller byte till så kallade lågemissionsglas.

Anlita Interoc för fönsterbyte i Uppsala

Vill du sänka U-värdet på din bostad? Tveka inte att kontakta oss på Interoc. Vi har hantverkare med lång erfarenhet inom branschen som utför kvalitativa fönsterbyten i Uppsala. När du anlitar oss kan du vara säker på att vi sänker dina fönsters U-värden markant.

Boka kostnadsfritt platsbesök inför ert fönsterbyte

Planerar er bostadsrättsförening att byta fönster i Uppsala kan ni vända er till oss på Interoc för att boka ett kostnadsfritt platsbesök så vi kan inspektera era fönster och bistå med konsultation.